Istoric
În toate spitalele din Romania întâlnim copii și tineri bolnavi suferind de maladii severe precum cancerul, boli cardiace congenitale sau tetrapareze. Acești copii sau tineri vin pentru terapii specifice care necesită spitalizare și întreruperea frecventării cursurilor școlare.
Un răspuns concret pentru întâmpinarea nevoilor educaționale ale acestor copii, adolescenți sau tineri, care sunt înscriși în învățămantul de masă sau care au abandonat școala, temporar sau definitiv, există doar în 4 spitale din România: două programe în București, implementate de două asociații neguvernamentale, și două programe de educație inclusivă derulate sub egida inspectoratelor școlare locale la Sibiu și Târgu Mureș.
Un proiect de tipul “Școala de spital” a demarat in 2012 la Institutul Clinic Fundeni și Institutul Oncologic București “Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”, și se adresează copiilor și tinerilor cu diferite forme de cancer, boli ale sângelui sau anemii grave.
De la începutul lui 2014 desfășurăm un nou proiect educațional în cele două instituții medicale, intitulat „Să învățăm împreună – Școala de spital”, proiect susținut de companiii românești, prin donații private.
Aproximativ 70.000 persoane sunt bolnave de cancer iar peste 500 copii sunt diagnosticați cu o formă de cancer în fiecare an în țara noastră. Dupa datele furnizate de Ministerul sănătății, 60% dintre copiii și adolescenții bolnavi de cancer sunt spitalizați în București în cele două unități de specialitate și anume Institutul Oncologic Prof. Dr. Al. Trestioreanu și Institutul Clinic Fundeni, iar peste 5000 sunt în tratament în România. Cei mai mulți ajung la clinicile din București, în secțiile de oncopediatrie și pediatrie/hematolgie aparținând Institutului Oncologic București și Institutului Clinic Fundeni. Acești copii sau tineri sunt forțați să întrerupă temporar sau definitiv școala, datorită tratamentului sau datorită recidivării bolii.
Acești copii sau tineri doresc să învețe, să citească, să participe la sesiuni educative, să se gândească la o profesie pe care o pot practica în viitor. Acești copii sau tineri visează la lumea normală pe care să o construiască și în care să aibă locul lor.